Investering i båt

Båt kan ofte være en stor og dyr investering. Det er viktig å få prisfallet gjennom tiden du har planer om å ha båten til å bli minst mulig. Hvordan skal man klare det? Båt-markedet svinger og går fra å være selgers marked til å bli kjøpers marked, så det er ikke lett å si akkurat hva som skal til. Men vi har kommet frem til noen gode råd som vil kunne hjelpe mot prisfall. Når det gjelder det praktiske er nok Redningsselskapets artikkel om båtkjøp ganske bra å lese.

Kjøp kjente båtmerker

Gode varemerker og båtmerker som er anerkjente er alltid godt likt av nordmenn. Modeller av Saga, Askeladden, Nimbus, Windy og Viknes er av de litt dyrere båtmerker som også holder seg best i pris. Nye utenlandske båtmerker faller fortere i pris, blant annet for at ettermarkedet ikke er skikkelig etablert. Ukjente aktører som selger «billge» båtmodeller frister ikke alltid neste båtkjøper og prisen vil følge etterspørselen. En ny båt koster fort 30% mer enn hva forhandleren har som «startpris», og prisfallet for en helt ny båt ligger på rundt 30% før det stabiliserer seg. Dermed kan det være lurt, og heller kjøpe en godt vedlikehold brukt båt?
Kjøper du av en forhandler kan dette være med å trygge kjøpet.

Vedlikehold båten

En båt som er godt vedlikehold holder seg bedre i pris. Det skal ikke mange år uten vedlikehold før en båt-modell faller drastisk i pris. Ofte er det eiere av de dyrere merkene som også passer best på båtene sine, som igjen fører til lavere prisfall over tid. Ved å ta vare på service-skjema og bruke dette som salgsargument vil holde eventuell pruting unna. Og husk at en båt er laget av plast, og ruster ikke over tid i motsetning til en bil.

Kjøp det Røkke kjøper, selg det Røkke selger

Når du skal kjøpe en båt bør det gjøres når de fleste tenker minst mulig på båt. Beste økonomiske måned for å kjøpe båt er Desember til Februar. Da er båten kun en bekymring som ligger i havnen, eller innendørs i en dyr lagringshall. De som selger da kan være glade at de er kvitt båten før båtpuss og havneleie begynner for sesongen i april måned.
Noe som betyr at de også er villig til å gå ned i pris for å selge båten. Når du skal selge båten, bør det gjøres i mars, april og mai. Akkurat i det alle begynner å tenke på båtsesongen og hvor deilig det hadde vært med en båt. Været er bedre, og våren gir en god følelse på nordmenn som har ligget i dvale i flere måneder.

Sist, men kanskje viktigst?

  • Husk at en båt først og fremst er en investering i livsstil og fritid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *